5 Eylül 2009 Cumartesi

''Ömrümün En Güzel Hikayesi'' Satışta

Bir Adanaspor kitabı.Kaplanpenche.org'un yazarı,Hakan Hoca'nın eline emeğine sağlık.
Kitap Adana'da şu an sadece Çakmak Plaza'da satılıyor,ilerleyen günlerde tüm Kitapsanlarda kitaba erişebilirsiniz.

Kitaptan gayrı resmi bi önsöz..


Ne İstanbullara gider kuruluşumuz, ne Ankaralara. Kendi öz toprağımızın bir mahsulüyüz. Emeğin en kadim şehrine dayanırız. Irgatlara, marabalara da yaslanırız, kentin tozlu sokaklarına da. Esnafın alın teri şehrin tatlı hiddeti vardır köklerimizde ki isyanın ilk adıyız. Turuncu ve beyazın en yalın “imgelemine” dayanırız ve Çukurova’nın totemine döneriz yüzümüzü. Portakal ve pamuğun topraktaki acısına dikiliriz; ışıl ışıl şenliğinde eğleniriz.

Bu kadar “alkış” yeter sanırım.

Şimdi düze inelim.

Köklerimizde “hamasi” nedenler aramaya gerek yok. Bir kahramanlık destanı kurgulamak da boş iş... Soyumuz saraya da dayanmaz ki aslında sokak çocuklarıyız. Bir farklılık peşinde değiliz; kendimize öyle asaletler yükleme, apoletler takma telaşımız deniz seviyesindedir. Farklılıkları değil bir anlamda belki bilinçli de yapmadan “aynılıklarımızı” anlatacağız. “Kaderleri ve kederleri ortak” insanların yani tüm tribüncülerin, vefalı taraftarın, sebepsiz sevenin, yıkılmadan-vazgeçmeden takımının peşinde olanın benzer hikâyelerini paylaşacağız aslında.

Rahat okunan bir Adanaspor kitabının peşindeyiz bu anlamda. Belki daha çok (hadi basmakalıp bir ifadeyle söyleyelim) “yürekten yazdıklarımızı” paylaşacağız bu sayfada. Yoksa bir takımın


“bir tek tarihçesi” aşağı yukarı hep aynıdır.

*Bir tarih vardır kuruluşta

*Birileri emek vermiştir.

*Oluşum sağlanmıştır.

*Renkler, simgeler belirlenmiştir.

*Çeşitli ayrıntılar, incelikler zamanla oluşmuştur.

*“Sevgi bağı” kurulmuştur.

*Eğilimler alışkanlıklar kendini kabul ettirmiştir.

*Bir tarz kendini zamanla dayatmıştır.

*İlkeler belirlenmiştir.

*Eh, arada sportif başarı da varsa ne ala, olmasa ne gam.

*Zaten bu yola baş konmuştur.

Ama işte bunlar bir futbol takımının tarihini yazmak için yeterli midir? Geneldeki ansiklopedik bilgiler en kral takım için bile beş sayfadır on sayfadır. Bilemedin yirmi sayfadır. Hadi biz buna elli sayfa diyelim. Başarılar, kupalar, şampiyonluklar, krallar ve saireler ile…

Dediğiniz buysa, ortaya sadece kuru bir resmi tarih kitabı çıkar. Bu da söz konusu kitabı hazırlayanların dışında kimselerin umurunda bile olmaz. Ama herhangi bir takımın elli-altmış-yetmiş yıllık kayıtlı kronolojik tarihçesi içinde bir “Gayri resmi tarih” vardır ki bu, kaydı belleklerde güzelleştirilerek tutulan hakiki bir tarih olur ve bırakın bir futbol takımının, en eski uygarlıkların, ulusların tarihi hal böyleyken tadından yenmez olur.

Bu noktada Es-Es’in, Göz-Göz’ün, Teksas’ın, Tatangaların, Şimşeklerin, Kartalların, Kanaryaların, Aslanların, Çotanakların, Yarenlerin, Dadaşların tarihi bizim de tarihimiz oluverir.

İşte buradaki, ayrıntıdaki, deplasmandaki, tribündeki hikâyelerdir aslolan.

Gerisi laf-u güzaftır.

Sanırım bu kitapta nasıl bir içerikle karşılaşacağımızı anladınız (kaplanpenche izleyenleri zaten biliyor).

Yazılanlar itibariyle eksikler, kusurlar, abartmalar, güzellikler, uydurmalar, eklemeler, çıkarmalar, alıntılar, doğrular ve yanlışlar… Külli bizimdir, hepimizindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder